Koupila jsem ve zdravé výživě vojtěšku. Co s ní mám dělat? Naklíčit? Uvařit? Jen zalít? Prý to mám být téměř na všechno a navíc prý má i bílkoviny :-).
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
S tou petkou jste mě přakvapily. Já když jsem klíčila, tak jedině v zavařovací sklenici.
aha, takže naklíčit a sníst celé nebo jen klíčky?
V petce klíčím luštěniny před vařením (mám málo místa na misku :-) ) ty jíme celé, řeřichu mám na vatě na okně, tu seřezávám. Takže kam s vojtěškou?
Mně se osvědčilo u klíčení propíchat pet lahev od mléka (široké hrdlo) a každý den i 2x proplachovat. Klíčky nemají kam utéct, ale chce to proplachovat skutečně poctivě, aby to nezatuchlo.
Nejlepší je jen vmíchat klíčky do hotového pokrmu, nebo dozdobit chleba, salát, polívku, kaše...abychom teplem zbytečně nesnížili obsah kvalitních látek. Výhonky vojtěžky mají až 40% bílkovin a všech 8 esenciálních aminokyselin.
Předpokládám tedy, že je máte nechat naklíčit - vsypat na mělký talíř (pokrytý vatou) a několikrát denně kropit vodou, aby vata i semínka byly stále vlhké. Za 3 - 4 dny se můžete těšit na klíčky, které postupně stříhejte. Ostříhané vydrží až týden v lednici.